AFAS koppelen met eVerbinding

Hieronder leggen we uit hoe je de koppeling met AFAS tot stand brengt.
Bekijk je liever de instructievideo? Klik dan hier.

1. Softwarekoppeling: eVerbinding

Ben je intermediair / accountant volg dan de stappen voor het koppelen via een machtigingsverzoek, maar let op:
In het geval van AFAS ben je als intermediair / accountant afhankelijk van de inrichting qua omgevingen en hun communicatieprofielen of je stap 1 aan moet houden voor al je klanten of het machtigingsverzoek principe.

1. In AFAS kun je per klant een eigen omgeving hebben en daarmee ook een eigen communicatieprofiel. In dat geval is het aan te raden om de sleutels uit het machtigingsverzoek te gebruiken.
  2. Als je één omgeving hebt met één communicatieprofiel, dan kun je niet per klant de sleutels uit het machtigingsverzoek gebruiken. Dan heb je ook maar één mogelijkheid om de sleutels in te voeren. In dat geval zul je de eigen sleutels uit stap 1 invoeren. Doordat je als groep ‘Administrators van <naam eigen omgeving>’ lid bent van de klant zijn administratie via het machtigingsverzoek, kun je op 1 communicatieprofiel de inbox documenten downloaden.

2. Inrichting in AFAS

1. Zorg dat in AFAS de optie ‘Communicatie eVerbinding‘ is aangevinkt.
Deze optie is te vinden onder AlgemeenOmgevingBeheerEigenschappenActivering.

2. Ga naar ‘Communicatieprofiel‘ onder ‘Communicatieservice‘.

3. Selecteer ‘EVECommunicatie met eVerbinding‘.

4. Het scherm ‘Eigenschappen Communicatieprofiel‘ opent nu. Zet het vinkje uit bij ‘Geblokkeerd‘ in het tabblad ‘Algemeen‘ en klik op ‘OK‘.

Ga naar ‘Instellingen‘ en vul velden bij Authenticatie in zoals weergegeven Stap 1: Inrichting eVerbinding (6).

Let op! Als het gaat om een klantadministratie als intermediair, dan zul je eerst de CIO (Centrale Inlog Omgeving) instelling aan moeten passen naar verzending vanuit de eigen klantomgeving, voordat de sleutels of BedrijfsID worden ingevoerd.

• Plak in het veld ‘App sleutel‘ de ‘Klant key‘.
  • Plak in het veld ‘Geheime app sleutel‘ het ‘Klantgeheim‘.
  • Plak in het veld ‘Gebruiker‘ het e-mailadres dat wordt weergegeven in de sleutels.

5. Klik nu op ‘Test verbinding‘ en klik daarna op ‘OK‘.

6. Ga nu naar ‘Administratie  > Beheer‘ onder het menu ‘Algemeen‘ en klik op ‘Eigenschappen‘.

7. Hieronder vul je het ‘Bedrijfs-ID eVerbinding‘ in. Deze gegevens zijn te vinden in het platform van eVerbinding onder ‘Organisaties‘ onder de noemer ‘Extern-Id‘.

De koppeling is nu actief. Ga verder met het inrichten om verkoopfacturen te versturen vanuit AFAS.

Instructievideo