AFAS koppelen met eConnect

Hieronder leggen we uit hoe je de koppeling met AFAS tot stand brengt.
Bekijk je liever de instructievideo? Klik dan hier.

1. Softwarekoppeling: eConnect

Ben je intermediair/accountant volg dan de stappen voor het koppelen via een machtigingsverzoek, maar let op:
In het geval van AFAS ben je als intermediair/accountant afhankelijk van de inrichting qua omgevingen en hun communicatieprofielen of je stap 1 aan moet houden voor al je klanten of het machtigingsverzoek principe.

1. In AFAS kun je per klant een eigen omgeving hebben en daarmee ook een eigen communicatieprofiel. In dat geval is het aan te raden om de sleutels uit het machtigingsverzoek te gebruiken.
  2. Als je één omgeving hebt met één communicatieprofiel, dan kun je niet per klant de sleutels uit het machtigingsverzoek gebruiken. Dan heb je ook maar één mogelijkheid om de sleutels in te voeren. In dat geval zul je de eigen sleutels uit stap 1 invoeren. Doordat je als groep Administrators van <naam eigen omgeving> lid bent van de klant zijn administratie via het machtigingsverzoek, kun je op 1 communicatieprofiel de inbox documenten downloaden.

2. Inrichting in AFAS

Houd er rekening mee dat in AFAS Small Business er beperkingen zitten in de e-facturatie module. BTW uitsplitsing wordt niet automatisch overgenomen uit de UBL. En het invoeren van de sleutels moet per omgeving en kan niet worden gestuurd vanuit de sleutels van gemachtigde intermediair.

1. Zorg dat in AFAS de optie Communicatie eConnect is aangevinkt.
Deze optie is te vinden onder AlgemeenOmgevingBeheerEigenschappenActivering.

2. Ga naar Communicatieprofiel onder Communicatieservice.

3. Selecteer EVECommunicatie met eConnect.

4. Het scherm Eigenschappen Communicatieprofiel opent nu. Zet het vinkje uit bij Geblokkeerd in het tabblad Algemeen en klik op OK.

Ga naar Instellingen en vul velden bij Authenticatie in zoals weergegeven Stap 1: Inrichting eConnect (6).

Let op! Als het gaat om een klantadministratie als intermediair, dan zul je eerst de CIO (Centrale Inlog Omgeving) instelling aan moeten passen naar verzending vanuit de eigen klantomgeving, voordat de sleutels of BedrijfsID worden ingevoerd.

• Plak in het veld App sleutel de Verbindingssleutel.
  • Plak in het veld Geheime app sleutel de Geheime verbindingssleutel.
  • Plak in het veld Gebruiker het e-mailadres dat wordt weergegeven in de sleutels.

5. Klik nu op Test verbinding en klik daarna op OK.

6. Ga nu naar Administratie  > Beheer onder het menu Algemeen en klik op Eigenschappen.

7. Hieronder vul je het Bedrijfs-ID eConnect in. Deze gegevens zijn te vinden in het platform van eConnect onder Organisaties onder de noemer Extern-ID.

De koppeling is nu actief. Ga verder met het inrichten om verkoopfacturen te versturen vanuit AFAS.

Instructievideo