e-factuur (XML) aanpassen en versturen

Het kan voorkomen dat een factuur wordt afgekeurd bij de ontvangende partij. Of dat de eigen boekhouding de e-factuur niet juist verwerkt. Het is mogelijk om via het eVerbinding platform de XML (e-factuur) te downloaden, aan te passen en vervolgens weer te versturen. Volg hiervoor de volgende stappen.

Stap 1

Je kunt in het Postvak In en Postvak Uit de factuur openen. Of via de apps Inkoopfacturen of Verkoopfacturen. Je ziet direct de weergave in PDF welke je kunt downloaden, maar met de volgende optie kan ook de XML worden gedownload:

Stap 2

Vervolgens kun je de XML openen met kladblok (Of een ander programma). Daarna kun je deze kopiëren door Ctrl-A en dan Ctrl-C te klikken. Dan heb je de hele tekst gekopieerd. Deze kunnen we later plakken in het platform.

Ga nu naar het eVerbinding platform en klik vervolgens op de app ‘Verkoopfactuur‘ in het linker menu.

Stap 3

De app ‘Verkoopfactuur’ opent nu. Je kunt hier een nieuwe e-factuur op stellen. Of ook dus een factuur bewerken

Stap 4

Dan kan deze ook worden geüpload.

Stap 5

Hier plak je de XML dat eerder gekopieerd is. Daarna druk je op bijwerken. Let op, de tekst zal niet zichtbaar zijn maar is wel te zien als factuur nadat je op bijwerkt hebt gedrukt.

Stap 6

Dan is de factuur zichtbaar en kun je deze aanpassen zoals gewenst is. Bijvoorbeeld, deze factuur heeft geen referentie nummer, deze kan ik nu gemakkelijk toevoegen.

Stap 7

Om de factuur te kunnen verzenden, moet je de factuur eerst ‘Opslaan‘. In de pop-up staat een automatisch gegenereerde ‘Documentnaam‘ en ‘Beschrijving‘. Dit kun je eventueel wijzigen.

Het volgende scherm wordt geopend waarbij een beschrijving moet worden gegeven.

Controleer de factuur. Om de pdf-versie van de factuur te zien kan er op de button ‘Voorbeeld PDF‘ worden geklikt rechts in het scherm. Om weer terug te gaan naar het invoerscherm, klik je op ‘Bekijk document‘.

Stap 8

Is alles goed ingevuld? Dan kun je de factuur verzenden.

Klik op ‘Verzenden‘. Onderstaande pop-up verschijnt.

Indien je een foutmelding krijgt, klik dan op het pennetje linksboven naast leverancier, en selecteer je organisatie nogmaals. Vul ook het btw-nummer indien deze niet ingevuld is. Klik dan weer op ‘Opslaan‘  en dan op ‘Verzenden‘.