e-factuur (XML) aanpassen en versturen

Het kan voorkomen dat een factuur wordt afgekeurd bij de ontvangende partij. Of dat de eigen boekhouding de e-factuur niet juist verwerkt. Het is mogelijk om via het eConnect-platform de XML (e-factuur) te downloaden, aan te passen en vervolgens weer te versturen. Volg hiervoor de volgende stappen.

Stap 1

Je kunt in het Postvak IN en Postvak UIT de factuur openen. Of via de apps Inkoopfacturen of Verkoopfacturen. De weergave in PDF kun je downloaden, met de volgende optie kan ook de XML worden gedownload:

Stap 2

Vervolgens kun je de XML openen met kladblok (of een ander programma). Daarna kun je deze kopiëren door Ctrl+A en dan Ctrl+C te klikken. Dan heb je de hele tekst gekopieerd. Deze kun je later plakken in het platform.

Ga nu naar het eConnect-platform en klik vervolgens op de app Verkoopfactuur in het linkermenu.

Stap 3

De app Verkoopfactuur opent nu. Je kunt hier een nieuwe e-factuur opstellen, of een factuur bewerken.

Stap 4

Klik op uploaden om het bestand te uploaden.

Stap 5

Hier plak je de XML die eerder gekopieerd is. Daarna druk je op bijwerken. Let op, de tekst is nog niet zichtbaar op deze manier, nadat je op bijwerken hebt geklikt is het bestand te zien als factuur.

Stap 6

De factuur is zichtbaar en naar wens aan te passen. De factuur in het voorbeeld heeft geen referentienummer, deze kun je nu toevoegen.

Stap 7

Om de factuur te kunnen verzenden, moet je de factuur eerst Opslaan. In de pop-up staat een automatisch gegenereerde Documentnaam en Beschrijving. Deze kun je eventueel wijzigen.

Het volgende scherm wordt geopend waarbij een beschrijving moet worden gegeven.

Controleer de factuur. Om de PDF-versie van de factuur te zien kan er op de button Voorbeeld pdf worden geklikt rechts in het scherm. Om weer terug te gaan naar het invoerscherm, klik je op Bekijk document.

Stap 8

Is alles goed ingevuld? Dan kun je de factuur verzenden.

Klik op Verzenden. Onderstaande pop-up verschijnt.

Indien je een foutmelding krijgt, klik dan op het pennetje linksboven naast leverancier, en selecteer je organisatie nogmaals. Vul ook het BTW-nummer indien deze niet ingevuld is. Klik dan weer op Opslaan en dan op Verzenden.