Facturen versturen vanuit AFAS

Vanuit AFAS is het ook mogelijk om de verkoopfacturen te versturen via eVerbinding. Om dit te kunnen doen heb je een koppeling nodig en dien je daarna een aantal instellingen aan te passen.

Je bepaalt per verkooprelatie/debiteur of je de facturen wilt verzenden via eVerbinding.

De verstrekkingswijze ‘eVerbinding (UBL)’ stel je in op het tabblad ‘Digitaal‘. Ook is het KvK-nummer of ‘Bedrijfs-ID eVerbinding’ van de verkooprelatie nodig. Eén van deze velden is verplicht bij de verzending via eVerbinding.

Je kunt deze gegevens ook importeren via ‘Verkooprelatie (organisatie)‘ en ‘Verkooprelatie (persoon)‘ of met de UpdateConnectoren KnSalesRelationOrg en KnSalesRelationPer met het veld eVerbindingID ‘EnId’ opgenomen.

Verkooprelatie voor e-factuur via eVerbinding inrichten:

1. Ga naar:
    • ‘Ordermanagement’ => ‘Verkoop’ => ‘Verkooprelatie’     Of
    • ‘Financieel’ => ‘Debiteur’ => ‘Debiteur’

Verkoop AFAS1                 Verkoop AFAS2
  2. Open de eigenschappen van de ‘Verkooprelatie’.

Verkoop AFAS3
  3. Ga naar het tabblad ‘Algemeen’.
  4. Voor versturen naar de overheid, dient bij het veld OIN nummer alleen het nummer (inclusief voorloopnullen) gevuld te worden. Indien er niet gestuurd hoeft te worden naar de overheid, dan kun je verder gaan met de volgende stap.
  5. Vul bij het ‘Bedrijfs-ID eVerbinding‘ de identifier van de klant in zoals het KvK-nummer (of NL:OIN: voor de overheid). Behalve als deze is ingevuld bij de verkooprelatie. Eén van deze velden is verplicht bij de verzending via eVerbinding.
    Let op! Bij het versturen naar de overheid of buitenlandse organisaties moet je gebruik maken van het e-facturatieadres zoals: NL:OIN:00000001234567890000 (NL overheid), of BE:VAT:BE123456789 voor Belgische organisaties, of NL:KVK:1234567890, etc…
  6. De Vlaamse en Nederlandse overheid wil een ordernummer in de factuur vermeld hebben. In Afas profit kan de orderreferentie verplicht worden gemaakt.
    AFAS ordernummer
  7. Je kunt deze verstrekkingswijze ‘eVerbinding(UBL)’ hier niet kiezen als voorkeur verstrekkingswijze. De verstrekkingswijze ‘eVerbinding’ is namelijk geen generieke verstrekkingswijze voor alle te verstrekken documenten, maar alleen van toepassing op de verstrekking van facturen.
  8. Controleer of ‘E-mail werk’ is vastgelegd bij de organisatie of contactpersoon die je hebt ingesteld.
    Verkoop AFAS5
  9. Ga naar het tabblad ‘Digitaal’.
    Verkoop AFAS6
  10. Klik op de actie ‘Onderhouden’. Het volgende scherm verschijnt.
    Verkoop AFAS7
  11. Je ziet bovenin de boekingslay-out wat de algemene instelling bij deze relatie is qua verstrekkingswijze en contact.
  12. Klik op ‘Nieuw’.
  13. Selecteer ‘Nieuw’.
  14. Selecteer het ‘Type rapport’.
    Verkoop AFAS8
  15. Kies voor ‘Verkoopfactuur’.
    Verkoop AFAS9
  16. Selecteer ‘Verstrekkingswijze’

Verkoop AFAS10
  17. en kies voor ‘eVerbinding(UBL)’ en klik op ‘OK’.
    Verkoop AFAS11
    Bij project facturen kan de optie eVerbinding (UBL) ontbreken. Deze optie kan dan achteraf gekozen worden. Zie verzenden projectfactuur.
  18. Selecteer het ‘Contact’.
    Verkoop AFAS12
  19. En bevestig met ‘OK’.
    Verkoop AFAS13
  20. Controleer of ‘E-mail werk’ is vastgelegd bij de organisatie of contactpersoon die je hebt ingesteld.
    Verkoop AFAS14
  21. Klik op ‘Voltooien’.

Na Voltooien kan via Verzenden & ontvangen de factuur verzonden worden.

Verzenden projectfactuur

Ga naar de projectfacturen en selecteer de factuur die via eVerbinding verzonden moet worden.
Gebruik de op 3. Output om een andere verstrekkingswijze te selecteren.

Na Voltooien kan via Verzenden & ontvangen de factuur verzonden worden.

Indien het verzenden niet lukt met een ‘No entityId found for company’ in het ‘Berichtactie’ scherm, dan kan het zijn dat de Postcode controle met het KvK nummer niet klopt. Bijvoorbeeld door het gebruik van een nevenvestiging in de KvK registratie.